U petak, 16. prosinca 2022., s početkom u 18 sati u prostorima Sveučilišne knjižnice u Puli održat će se predavanje Marije Živković, muzejske savjetnice, a temu braće Seljan, dvojice hrvatskih istraživača s početka 20. stoljeća. Organizatori 10. Brazilskih dana u Puli, u okviru kojih se održava predavanje, su Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Pula, dr.sc. Milan Puh (Croata Sacra Paulistana i Društvo prijatelja Dalmacije) i Kino Valli.

O predavanju:

Braća Mirko i Stevo (Stjepan) Seljan bili su poznati avanturisti i putopisci s početka 20. stoljeća. Rodom iz Karlovca, rano su se uputili u dotada nedovoljno poznate predjele Afrike i Južne Amerike ostavivši o svojim putovanjima brojne zapise. 

O predavačici:

Marija Živković, viša kustosica u zagrebačkom Etnografskome muzeju, autorica je izložbe “Braća Seljan kroz prašume i pustinju” kojom “stavljajući djelovanje braće Seljan u povijesni kontekst i predstavljajući ih kao značajne osobe za hrvatsku i svjetsku kulturu, otvaraju se i važne teme kao što su kolonijalizam, eurocentrizam te fenomen putovanja i putnika”, o čemu će govoriti i na predavanju.

Ostale novosti