U petak, 9. prosinca 2022., s početkom u 18 sati  u Sali za vjenčanja u Vodnjanu (Narodni trg) održat će se javno predavanje Eliane Moscarda Mirković “I piatti della tradizione culinaria: un patrimonio culturale da salvaguardare” (Tradicijska jela: kulturna baština koju treba sačuvati). Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana, Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano i Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta Vodnjan – Dignano.

O predavanju:

Hrana značajno pridonosi (samo)definiranju kulturnoga identiteta; to je baština koju treba zaštititi i predati u nasljeđe. Već nekoliko godina UNESCO uključuje gastronomske tradicije među dobra koja treba štititi. Izlaganje će prikazati putovanje kroz hranu i recepte kulinarske tradicije (s posebnim osvrtom na tipična jela Galižane), važan izraz nematerijalne kulture i kulturnoga pamćenja, da bi se razumjelo koliko je kulinarsko umijeće intrinzično povezano s upotrebom i običajima te poviješću kraja, ali je prije svega i sredstvo za izražavanje i prenošenje kulture.

O predavačici:

Prof. dr. sc. Eliana Moscarda-Mirković predaje talijanski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Istražuje teme koje se odnose na književnu produkciju istro-kvarnerskih autora koji pišu i objavljuju na talijanskome jeziku, višejezičnost u djelima talijanskih pisaca, književne prijevode, te na jezične posebnosti autohtonoga istarskog govora Galižane. Nositeljica je i koordinatorica međunarodnoga istraživačkog projekta “Arhiv jezične i kulturalne baštine Istre”.

Pozivnica – Invito

Ostale novosti