U utorak, 22. studenoga 2022., s početkom u 19 sati u Antikvarijatu Ex libris u Rijeci (Riva Boduli 3B) održat će se predstavljanje knjige Federica Tenca Montinija “Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945-1954.”. Uz autora knjigu će predstaviti dr. sc. Vanni D’Alessio i dr. sc. Marko Medved.

O knjizi:
Sudbina grada Trsta i i Tršćanska kriza koja je trajala od svibnja 1945. do sklapanja Londonskog memoranduma u listopadu 1954. bila je najosjetljivija mirnodopska dionica u odnosima dviju država, Italije i Jugoslavije, i nekoliko nacija, prije svega talijanske, slovenske i hrvatske. Federico Tenca Montini u knjizi “Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945-1954.” iznova interpretira, podsjeća i objašnjava što se u deset godina događalo između dvije države i dva bloka. Knjiga je to koja govori o sukobljavanju Zapada i Istoka, raspravama, raspravama o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i razmišljanjima o ratnom plijenu, kazni i nagradi, odnosu velikih i malih nacija, krivim odlukama u prošlosti, odgovornosti za ratne zločine, spremnosti za žestok otpor, karizmatičnim vođama.
– Tvrtko Jakovina, dr. sc. (iz predgovora)

O autoru:
Federico Tenca Montini je talijanski povjesničar, istraživač-znanstvenik na Odsjeku političkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Trstu te vanjski suradnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Član je upravnog odbora Instituta za povijest pokreta otpora i suvremeno doba u Trstu i redakcijskog odbora časopisa Qualestoria.

Pozivnica – Invito

 

Ostale novosti