U četvrtak, 27. listopada 2022. u Rijeci će se održati međunarodni znanstveni skup i okrugli stol na temu stogodišnjice Marša na Rim. Program započinje  u 9 sati u dvorani Filozofskog fakulteta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka) međunarodnim znanstvenim skupom “Stogodišnjica Marša na Rim iz sjevernojadranske perspektive: historiografski izazovi”. U 18 sati u dvorani Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci (Ružićeva 5, Rijeka) program se nastavlja okruglim stolom pod nazivom “Kako danas gledamo na fašizam? Povjesničari o historiografijama, kulturama sjećanja, fašizmu i antifašizmu”. Organizator manifestacije je Istarsko povijesno društvo, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Rijeci, Zavodom za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli te Institutom za političku povijest u Budimpešti, ERC Cog NEPOSTRANS. Održavanje skupa i okruglog stola financijski su podržali Istarska županija, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost – Regione Istriana, Assessorato cultura e territorialita te Grad Rijeka, Odjel za kulturu.

 

O međunarodnom znanstvenom skupu:

Stota obljetnica marša na Rim događaj je koji je označio dolazak na vlast fašizma u Italiji, političke ideologije koja je nijekala građanske slobode i ljudska prava, a do kraja 1920-ih godina ugušila politički pluralizam te ekspanzionističkom, imperijalnom i nacionalističkom politikom izravno doprinijela izbijanju Drugog svjetskog rata. Uzevši u obzir različite metodološke pristupe, noviju historiografiju, nadasve o poslijeratnoj tranziciji i paravojnom nasilju, te mogućnost komparativne perspektive, na skupu će sudjelovati deset povjesničara iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji će, između ostaloga, govoriti o suvremenim dostignućima historiografija sjevernojadranskoga prostora o temi fašizma i antifašizma, razvoju fašističkog pokreta na sjevernome Jadranu u kontekstu njegova razvoja u ostalim dijelovima Kraljevine Italije, političkim mitovima o granici i na granici, kulturi sjećanja fašističkog režima, ali i današnjoj komemorativnoj praksi antifašističke baštine.

O okruglom stolu:

Povjesničari dr. sc. Vanni D’Alessio i dr. sc. Ivan Jeličić diskutirat će s četiri renomirana povjesničara o historiografijama, kulturi sjećanja, ali i aktualnostima fašizma te baštini antifašizma. Sudjeluju: dr. sc. Branimir Janković s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu te urednik portala Historiografija.hr; dr. sc. Borut Klabjan s Inštituta za zgodovinske študije u Kopru, koautor s Gorazdom Bajcom recentne monografije „Ogenj, ki je zajel Evropo. Narodni dom v Trstu (1920-2020)“, dr. sc. Mila Orlić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta te dr. sc. Milan Radošević iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Područne jedinice u Puli, predsjednik Istarskog povijesnog društva.

Pozivnica i program znanstveni skup

Knjižica sažetaka

Pozivnica Okrugli stol

 

Ostale novosti