U petak, 23. rujna 2022., s početkom u 11 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell’Istria u Puli bit će otvorena izložba  “Žene otpora – žene u borbi protiv fašizma”.

Izložbom “Žene otpora – žene u borbi protiv fašizma” Udruga za obnovu povijesnog sjećanja (Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica) želi približiti važnost aktivne uloge žena u pokretu otpora u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Hrvatskoj i Portugalu tijekom Španjolskog građanskog rata i Drugog svjetskog rata.

Pripadnice milicija, političarke, radnice koje u ratu sudjeluju u pozadini, dobrovoljke, gerilke, prosvjednice, žrtve represije… Od promišljenih akcija do sitnih gesti, pridonosile su borbi za slobodu i antifašizam dostojanstveno, solidarno i hrabro. Sjećanje na njih nepravedno je zapostavljeno pa im se ovom izložbom želi odati počast, a posjetiteljima ponuditi globalni uvid u stvarnu važnost njihova djelovanja u našoj povijesti.

Okosnica predloženih aktivnosti projekta Žene otpora putujuća je izložba koja kroz prikaz jednog vremena pokazuje na koje su sve načine žene doprinosile demokraciji u Europi, osobito borbi protiv fašizma. Izložba će gostovati u nekoliko europskih država: Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Hrvatskoj i Portugalu. U svakom gradu predstavit će je članovi ARMH-a i priznati istraživači iz tog područja.

Pozivnica – Invito

 

Ostale novosti