Od 15. do 17. rujna 2022. u Etnografskom muzeju Istre-Museo etnografico dell’Istria u Pazinu održat će se tradicionalna manifestacija Dani rukotvorina. Ovogodišnja tema je „Čarolija stvaranja“.

Nakon pet izdanja Dana rukotvorina, na kojima su posjetitelji imali prilike upoznati, učiti i stvarati s brojnim rukotvorcima iz Istre, manifestacija ide korak dalje u svojem programskom konceptu. Domaćim, kao i stranim posjetiteljima nastojat će se približiti tradicijsko rukotvorstvo iz ostalih dijelova Hrvatske.
U suradnji sa Zadrugom lepoglavske čipke u Etnografskom muzeju Istre predstavit će se, kroz edukativan program, umijeće izrade čipke na batiće koje je i uvršteno na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Druga radionica namijenjena je kreativnom izražavanju kroz oslikavanje platnenih torbi s motivima lepoglavske čipke, kao i s motivima čipke/čentrina i veza iz Istre.

Već prema tradiciji Dani rukotvorina popraćeni su i manjim prigodnim izložbama iz fundusa muzeja. Tako će se vezano na tematiku posjetiteljima predstaviti izbor iz zbirke tekstilne građe koja u sebi ima elemente čipke: ženske košulje, dječje kapice, ovratnici, posteljina i drugo. Na Danima rukotvorina sudjeluju umirovljeni članovi Društva likovnih stvaratelja Pazin, učenici srednjih škola te korisnici Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu. Ovim tipom suradnje Muzej želi biti mjesto uključenosti, susreta i razmjena znanja različitih generacija. Voditeljica manifestacije je Mirjana Margetić, muzejska savjetnica pedagoginja.

Program – Programma

Ostale novosti