U petak, 9. rujna 2022. godine, s početkom u 12 sati u Galeriji C8 u Puli bit će otvorena izložba „Izvornici, kopije, imitati”. Autor je konzervator-restaurator, savjetnik i kustos Šime Perović. Organizator je Arheološki muzej Istre.

Ovom izložbom uz ekskluzivne izvornike Muzeja antičkog stakla u Zadru, Zavičajnog muzeja Biograd na moru, te Arheološke zbirke Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, prezentiraju se i staklene kopije muzejskih predmeta iz različitih povijesnih razdoblja izrađene istom tehnikom kao izvornik, ali i više varijanti reprodukcija od zamjenskih sintetičkih materijala ili digitalne tehnologije.

Očuvanje autentičnosti muzejskih predmeta jedna je od glavnih zadaća restauratorske prakse u muzejima, što nije nimalo lako ostvariti jer je priroda restauratorskih zahvata takva da se njome zadire u materijalnost predmeta. U nastojanjima da se poštuje izvornost nekog predmeta, ponekad se izrađuju cjelovite reprodukcije bilo od sintetičkih materijala, bilo od materijala istovjetnog izvorniku.

Svaka je reprodukcija odraz subjektivnog pogleda na original, interpretacija koja ovisi o iskustvu i znanju onoga tko reproducira. O osobi koja izrađuje reprodukciju ovisi i selekcija informacija koje su sadržane u izvornim predmetima, odnosno donošenje prosudbe koja je obavijest nekog predmeta najvažnija, koja će biti akcentirana u izvedbi reprodukcije, a koja zatomljena.

Pozivnica

Ostale novosti