U četvrtak, 8. rujna 2022., s početkom u 19 sati u Osnovnoj školi Šijana (Ulica 43. Istarske divizije 5) održat će se predavanje Davida Orlovića, mag. hist., pod naslovom „Prošlost Šijane. Tajne „istoka“ Pule“. Organizator je, u okviru obilježavanja Dana Gospe od Milosti u Šijani, Grad Pula – Pola Mjesni odbor Šijana u suradnji s Istarskim povijesnim društvom – Società Storica Istriana.

O predavanju:

Predavanje će prikazati povijest pulske četvrti Šijana, s posebnim naglaskom na posljednja dva stoljeća. Uz slikovne i kartografske izvore, razvojni put urbanog širenja Šijane prikazat će se kroz nekoliko povijesnih etapa. Uz to, izdvojit će se nekoliko prostornih cjelina: Šijanska šuma, bivša vojarna uz ulicu 43. istarske divizije te industrijska zona.

O predavaču:

David Orlović, mag. hist., rođen je 1987. godine u Puli. Diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Trenutno radi kao nastavnik povijesti u Osnovnoj školi dr. Mate Demarina Medulin i Gimnaziji Pula. Redovito objavljuje priloge u tiskanim medijima te domaćim časopisima, uglavnom o temama iz međuratne povijesti Istre te sudjeluje na znanstvenim skupovima. Autor je knjige Etiopski rat i fašizam u Istri 1935. – 1941, koautor knjiga Dani u Wagni, Turizam medulinske rivijere, Vremeplov 4. Kinematografske djelatnosti i pulska svakodnevica 1919-1943. Član je Istarskog povijesnog društva.

Pozivnica – Invito

Ostale novosti