U četvrtak, 14. srpnja 2022., s početkom u 20:30 u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell’Istria bit će otvorena izložba “FORT CENTER PULA: pulski fortifikacijski sustav”. Na multimedijalnoj izložbi bit će predstavljen pulski fortifikacijski sustav koji se ubraja među najkompleksnije obrambene sustave na Mediteranu. Pula je, kao glavna ratna luka, bila važno vojno-strateško središte Habsburške Monarhije. Radi njezine obrane izgrađen je dinamičan sustav objekata podijeljen u 16 obrambenih okruga, koji se protezao na površini od 700 km2, od zapadne do istočne obale Istre uključujući i otok Lošinj.
Građen je od 1813. do 1918. godine, planski i temeljito.

Utvrde, bitnice, tuneli i skloništa okružili su grad, a za njihove potrebe izgrađen je i velik broj skladišta, laboratorija, vodosprema, kamenoloma, pristaništa i podzemnih protuzračnih skloništa. Grad i šire gradsko područje postaju Pomorska tvrđava Pula. O superiornoj vojnoj tehnologiji, obrambenoj strategiji i iznimnim građevinskim mogućnostima toga razdoblja svjedoči 28 utvrda i više od dvije stotine različitih obrambenih objekata.

Autorice izložbe su više kustosice Katarina Marić i Katarina Pocedić. Organizator je Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria.

Pozivnica – Invito

Ostale novosti