U srijedu, 29. lipnja 2022., s početkom u 19 sati u prostorijama Mjesnog odbora Stoja u Puli (Lettisova 1) održat će se predavanje Paula Gregorovića “Nepoznate građevine na Muzilu” . Organizator je Grad Pula-Pola, Mjesni odbor Stoja u suradnji s Istarskim povijesnim društvom, u okviru obilježavanja Dana sv. Petra.

O predavanju:

Od davnih dana pulske građevine su istraživali arheolozi, povjesničari i ostali koji su tražili odgovore o namjeni izgrađenih objekata. No, malo je stručnjaka koji su proučavali tajnovito područje Muzila, a brojni objekti – pogotovo oni izvan glavnih ruta –  ostali su nepoznati široj javnosti. Bujna vegetacija krije ostatke nekoliko građevina čija se starost mjeri u tisućama godina, uz desetke objekata iz XX. st. koji nisu opisani u literaturi. Mnogi podaci o Muzilu, koji su objavljeni u publikacijama, često ne odgovaraju stanju na terenu pa je time otežan i posao arheolozima i konzervatorima koji bi to područje mogli zaštiti.

O predavaču:

Paulo Gregorović , novinar. Od 1994. radio za više novinskih kuća – osim za Glas Istre pisao za Novi list, Večernji list, Glas Slavonije, Deutsche Welle. U Vodnjanu stanovao do  1998. godine kada na četiri mjeseca seli na Muzil radi odsluženja vojnog roka i tamo nastavlja životnu avanturu proučavanja vojnih objekata. Već tri desetljeća prikuplja informacije (od bivših vojnika i zapovjednika te povjesničara, arheologa, konzervatora, arhitekata i ljubitelja vojne arhitekture) vezane za područje Muzila. Osim Muzila proučava i ostale bivše vojne zone u Puli  i okolici te je ove godine (2022.) objavio nekoliko članaka o tome u Glasu Istre: Mužarska bitnica Bourguignon, Grossradio Pola, Razvoj otoka Sv.Katarina-rta Monumenti…

Pozivnica – Invito

Ostale novosti