U petak, 17. VI. 2022., s početkom u 19 sati u Sali za vjenčanja u Vodnjanu-Dignano održat  će se predavanje dr. sc. Milene Joksimović „Vodnjanski ‘Melting Pot’ u XVI. stoljeću: stjecište naroda, kultura i vjeroispovijesti“. Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo –  Società Storica Istriana, Knjižnica Vodnjan –  Biblioteca di Dignano i Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta Vodnjan – Dignano

O predavanju:

Po nalogu pape Grgura XIII. veronski je biskup Augustin Valier 1579. i 1580. godine vizitirao Pulsku biskupiju. Spisi o tom ophodu dragocjen su izvor za poznavanje istarske povijesti u XVI. stoljeću. U vrijeme vizitacije Vodnjan je bio važno mjesto u koje su se stjecali ljudi različitog porijekla, kulture, jezika i vjeroispovijesti. Taj se pluralizam odrazio i na duhovnoj i intelektualnoj razini pa je onovremeni Vodnjan bio poznat kao značajno središte protestantizma. Promatrano s aspekta gospodarstva, proizvodnja maslinovog ulja još je u ono vrijeme bila od iznimnog značaja za Vodnjanštinu. O svemu  tome svjedoče nam spisi Valierove vizitacije.

O predavačici:

Dr. sc. Milena Joksimović  (1979.), doktorica klasičnih znanosti, latinistica. Živi i radi u Puli. Njena područja istraživanja su latinska lingvistika, kršćanski latinitet, srednjovjekovni i novovjekovni latinitet, Biblija, Jeronim, Vulgata te povijest privatnog života i položaj žene u antici i ranom srednjem vijeku. Radila je kao istraživač-suradnik na Filozofskom fakultetu u Beogradu i kao asistent na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Sveučilištu John Naisbitt u Beogradu. Sudjelovala je na mnogim europskim  znanstvenim projektima, autorica je brojnih predavanja i znanstvenih i stručnih radova iz oblasti latinske lingvistike i povijesti.  Najveći projekt na kojem radi odnosi se na transkripciju i tumačenje spisa o vizitaciji biskupa Valiera istarskim biskupijama 1579. i 1580. godine. Često održava popularna predavanja o istarskoj prošlosti, napisala je slikovnicu o gladijatorima, a s učenicima priređuje izložbu učeničkih radova na temu antike. Tajnica je Istarskog povijesnog društva.

Pozivnica – Invito

Ostale novosti