U petak, 29. travnja 2022., s početkom u 19 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula) održat će se predavanje dr. sc. Milana Radoševića „Krvavi Prvi maj na Portarati 1920.“ Organizator je Istarsko povijesno društvo u okviru programa “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, a suorganizator Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule.

O predavanju:

Proslavu Prvoga maja 1920. u Puli zasjenile su demonstracije i krvavi sukob pulskoga radništva s karabinjerima i vojskom u kojem će živote izgubiti četiri civila različitih nacionalnosti: Lebek, Mrzljak, Schmelzer, Sponza. Okidač za paljbu po demonstrantima bila je perfidna provokacija nepoznatih počinitelja koji su s krovova po okupljenima na trgu Portarata bacali crjepove. Jesu li to, kako se to prenosilo „s koljena na koljeno“, učinili fašisti time nagovijestivši svoj modus operandi?  Do sada neobjavljeni arhivski dokumenti otkrivaju nam pozadinu tragične epizode pulskoga radništva u borbi za svoja politička i ekonomska prava.

O predavaču:

Dr. sc. Milan Radošević, znanstveni suradnik, povjesničar. Od 2008. zaposlen je  u Zavodu za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci, Područnoj jedinici u Puli. U okviru znanstvenoga i stručnog djelovanja proučava političku i socijalnu povijest Istre i Kvarnerskog primorja u  XX. st.  Kao urednik i/ili autor objavio je pet knjiga i stotinjak znanstvenih i stručnih radova, priopćenja, osvrta, prikaza. Sudjelovao je s priopćenjima na većem broju znanstvenih i stručnih skupova, tribina i okruglih stolova u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je  uredništva znanstvenoga časopisa Histria  – godišnjaka Istarskog povijesnog društva te član više strukovnih udruženja, među ostalim i Hrvatskog nacionalnog odbora za povijest. Bio je vanjskim suradnikom na doktorskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku i Univerze na Primorskem u Kopru kao komentor te pri ocjenjivanju doktorskih radova kandidata. Suosnivač je i predsjednik Istarskog povijesnog društva.

Poziv – Invito

Ostale novosti