Ovogodišnja, sedamnaesta po redu Noć muzeja održat će se 28. siječnja 2022. u uvjetima sličnima prošlogodišnjima, uz prigodnu temu “Muzeji – između stvarnog i digitalnog”.

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino pripremio je program pod nazivom „Baština k vama / Il patrimonio a voi” koji će biti dostupan putem digitalnih kanala, odnosno službene muzejske Facebook stranice www.facebook.com/muzejporec od 19 sati. Kustosi će kroz kratke video priče predstaviti desetak muzejskih predmeta te otkriti nepoznate činjenice o odabranim izlošcima i muzejskim dragocjenostima. Muzealci će time pokazati da muzejski predmeti nisu samo izlošci za gledanje, nego da se iza svakog od njih krije i pripovijest o rukama koje su ga izradile ili mjestu gdje je pronađen, poznatim i nepoznatim vlasnicima, o putu koji ga je doveo do muzejske čuvaonice te iznenaditi zanimljivostima i neobičnostima koje čuvaju. Osim o muzejskim predmetima, progovorit će i o nekim značajnim porečkim palačama. Cilj programa je upoznati posjetitelje s prošlošću svoga grada i kraja, educirati ih o važnosti čuvanja predmeta u muzeju te popularizirati muzejsku građu u internetskom prostoru.
Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja od 2005. godine, kada je sudjelovalo samo šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. ona prerasta u nacionalnu manifestaciju, a porečki muzej je u nju uključen od 2013.Organizatori napominju kako će se Noć muzeja održati u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika “adaptirale” na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja.
“Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja, no analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj”, ističu organizatori.
Proteklih godina manifestaciju je obilježila masovnost posjeta muzejima, s više od 300 tisuća posjeta tijekom jedne noći, dok je prošlogodišnja Noć muzeja realizirana gotovo potpuno online. Sudjelovanje u sedamnaestoj po redu Noći muzeja prijavilo je gotovo dvije stotine sudionika, muzejska, baštinska ili obrazovna institucija, što organizatore i sudionike ovogodišnjeg digitalnog izdanja Noći muzeja iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima.

 

Ostale novosti