U četvrtak 29. srpnja 2021. s početkom u 19:30 na kaštelu Petrapilosa započet će program “O kaštelu riječju i glazbom”. Program je organiziran u sklopu ciklusa manifestacija okupljenih pod zajedničkim nazivom “Petrapilosa pod zvjezdanim nebom”.

U 19:30 predstaviti će se knjiga “Reka života teče, teče…” autorice Nadije Disiot, a o knjizi će govoriti Vitomir Jedrejčić, predsjednik ogranka Matice Hrvatske Buje. U 21 sat počinje predavanje dr.sc. Josipa Banića, poznavatelja srednjovjekovne povijesti i prilika u Istri koji se tijekom svog rada često bavio Buzeštinom, ali i markizatom Petrapilose. Drugi predavač, dr.sc. Josip Višnjić govorit će o arhitektonskom razvoju utvrde kroz vrijeme. Višnjić je voditelj Odjela za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, u periodu između 2010. i 2019. godine vodio je sustavna arheološka istraživanja na Petrapilosi prilikom čega su prikupljeni brojni nalazi koji su u značajnoj mjeri rasvijetlili način funkcioniranja utvrde i svakodnevicu njezinih stanovnika u dugim stoljećima korištenja. Nakon predavanja slijedit će koncert koparskog ansambla Cappella Justinopolitana koji izvodi srednjovjekovnu i renesansnu glazbu na autentičnim replikama starih glazbala.

Pristup okupljanju biti će moguć uz predočenje COVID potvrde ili druge odgovarajuće dokumentacije (test ili liječnička potvrda o preboljenju). Ulaz se plaća (10 kn). Parkiralište će biti organizirano u podnožju uz cestu za kaštel do kojega će voziti mini autobus.

Ostale novosti