U utorak, 20. srpnja 2021., u 19,30 sati, u sklopu Ljeta spod ladonj u Tinjanu, održat će se predstavljanje knjige Vittorio Depiera (ne)poznati odvjetnik i fotograf amater. Riječ je o monografiji o fotografu amateru Vittoriju Depieri, koji je 1871. godine rođen u Tinjanu, živio je i radio kao odvjetnik u Rovinju, a njegova fotografska ostavština od preko 130 fotografija čuva se u Zavičajnoj zbirci Depiera u Tinjanu.

Knjigu će predstaviti, uz autore Ivana Smoljana i Ninu Brečević, urednica Lana Skuljan Bilić i recenzentica Gordana Milaković, više kustosice Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria te Tajana Ujčić, ravnateljica Muzeja grada Rovinja.


Fotograf amater Vittorio Depiera novo je ime u ranoj povijesti fotografije u Istri, a iznimna vrijednost i značaj njegovih fotografija je u tome što imamo sačuvan muzeološki kontekst – znamo tko je, kada i gdje fotografiran. Osim toga, njegove fotografije danas mogu biti primaran izvor i dati značajan doprinos proučavanju kulturne povijesti Tinjana i Tinjanštine, ali i Rovinja, krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Projektom je ostvarena suradnja sa Muzejom Grada Rovinja i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre – Museo storico e navale dell´Istria, te je za narednu godinu u najavi izložba o životu, radu i fotografskoj ostavštini Vittorija Depiere, koja će gostovati u navedenim muzejima.

Ostale novosti