Od 26. travnja do 26. srpnja 2021. u Carrarinoj 4 moguće je razgledati novi „Prozor u prošlost“ Arheološkog muzeja Istre pod nazivom „Na stolu rimskih careva, vojnika i pučana. Staklene rebraste zdjele“, autorice Aske Šopar.

Iz fundusa antičke zbirke za ovu prigodu odabrano je šest staklenih rebrastih zdjela koje pričaju priču o ovom omiljenom tipu ranocarskog stolnog posuđa. Popularnost zacijelo mogu zahvaliti svojim pozitivnim i kvalitetnim svojstvima (debele i čvrste stijenke, kompaktan oblik prikladan za transport i dr.), s toga ne čudi veliki broj pronađenih rebrastih zdjela diljem i izvan granica Rimskog Carstva.

Osnovnu formu ovih zdjela čini polukružno tijelo s vanjske strane ukrašeno plastičnim rebrima koja se pružaju od oboda do dna. Razlikuju se plitka i duboka varijanta te zdjele rađene od polikromna stakla u mozaik tehnici, zatim monokromno intenzivno obojani kao i monokromno prirodno obojani primjerci.

Proizvodnja rebrastih zdjela započela je na prostoru istočnog Mediterana pri kraju 1. st. pr. Kr., ali ubrzo su italske radionice preuzele vodeću ulogu. Razdoblje najveće popularnosti i produkcije je u 1. st. pos. Kr., a zatim proizvodnja opada. Prezentirani primjerci rad su italskih radionica 1. st.

Ostale novosti