U srijedu, 17. ožujka 2021. s početkom u 17 sati održat će se e-Tribina Odsjeka za povijest Writing the Grand Tour 1701-1703: Privacy in Early Modern Travel Correspondence. Predavač je povjesničar dr. sc. Michaël Green sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

O predavanju:

Tijekom napete atmosfere potencijalnoga rata, u proljeće 1701. anglo-nizozemski plemić Hans Willem Bentinck pripremao je svog devetnaestogodišnjega sina Henryja, vikonta Woodstocka, za obrazovno putovanje, takozvani Grand Tour – kroz Njemačku, Švicarsku i Italiju – pod nadzorom hugenota Paula Rapina-Thoyrasa. Putovanje je započelo u sjeni Rata za španjolsko naslijeđe i trajalo dvije godine, sve do svibnja 1703. Tijekom toga razdoblja učitelj i učenik jednom su tjedno izvještavali oca o svome svakodnevnom životu i usputnim događajima. Spomenuta prepiska sadrži preko stotinu pisama poslanih ocu, koja su u većini sačuvana u knjižnici Sveučilišta Nottingham, a dijelom u Britanskoj knjižnici. Ovo predavanje usredotočeno je na ranonovovjekovni aspekt privatnosti u navedenoj korespondenciji, vidljiv u samim pismima, ali i u procesu kasnijih stvaranja kopija tih pisama.

O predavaču:
Michaël Green u istraživačkom se radu posvetio temama ranonovovjekovne povijesti, u užem smislu društvene i kulturne povijesti, povijesti edukacije, društvenih veza, vjerskih manjina i migranata te povijesti plemstva. Među njegovim brojnim objavljenim publikacijama ističe se knjiga The Hugenot Jean Rou (1638-1711): Scholar, Educator, Civil Servant (Pariz, 2015), a knjiga naslova Early Modern Privacy: Notions, Spaces, Implications u suautorstvu s nekolicinom znanstvenika, na temelju koje je i osmišljena ova Tribina, upravo je u tisku. Gost Tribine članom je nekoliko povijesnih društava, između ostalih Royal Historical Society of Great Britain and Ireland, American Association for Netherlandic Studies, Renaissance Society of America, European Association for Jewish Studies i Huguenot Society of Great Britain and Ireland.

U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je potrebno samo upisati ime i prezime.

Pozivnica

Ostale novosti