Metamorfoza zemljeU petak, 12. veljače 2021. s početkom u 19 sati na Facebook, Instagram i You Tube kanalu Arheološkog muzeja Istre prenosit će se otvorenje izložbe Yakishime: Earth Metamorphosis (Yakishime: Metamorfoza zemlje) koja je realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Japana i Japanskom Fondacijom. Od subote, 13. veljače 2021. svakim danom od 11 do 18 sati bit će moguće posjetiti izložbu u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca. Ulaz je slobodan.

Izložba Yakishime: Earth Metamorphosis (Yakishime: Metamorfoza zemlje), kustosice Iwai Mieko iz Panasonic Shiodome Muzeja, prikazuje tehniku izrade keramičkog posuđa – yakishime – koja podrazumijeva zagrijavanje nelakirane gline na jakoj vatri i visokim temperaturama.

Kao jedna od osnovnih tehnika proizvodnje keramike, yakishime se razvila u različitim smjerovima. Cilj izložbe je prikazivati dio japanske kulture kroz yakishime tehniku, počevši od najranijih primjera, koji datiraju u 4. i 5. st., do danas. Izložena je praktična yakishime keramika koja uključuje pribor za ceremoniju čaja i pribor za jelo te umjetnički predmeti suvremenih umjetnika.

Ostale novosti