U četvrtak, 17. prosinca 2020. s početkom u 17 sati održat će se e-Tribina Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli pod naslovom “Austrian Censorship during the First World War”. Predavačica je istaknuta slovenska povjesničarka dr. sc. Petra Svoljšak.

Petra Svoljšak predstojnica je Povijesnog instituta Milka Kosa koji djeluje u sklopu Znanstvenoistraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, k tome izvanredna profesorica na Sveučilištu u Novoj Gorici, gdje poučava o povijesti ratovanja u dvadesetom stoljeću na preddiplomskom studiju kulturne povijesti. Tijekom protekla tri desetljeća objavila je mnogobrojne znanstvene radove i više monografija, od kojih među novijima valja izdvojiti Soča, sveta reka: Italijanska zasedba slovenskega ozemlja 1915 – 1917 te kao suautorica Leta strahote. Slovenci med prvo svetovno vojno. Osim na slovenskom, radove objavljuje na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a područja njenog istraživačkog interesa, uglavnom usmjerenog prema razdoblju Prvoga svjetskog rata i poraća na pograničnome slovensko-talijanskom prostoru obuhvaćaju ratne žrtve, vojnu okupaciju, cenzuru i ratni apsolutizam, izbjeglice te ratna sjećanja.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a u virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.

Pozivnica

Ostale novosti