U petak, 11. prosinca 2020., s početkom u u 10 sati održat će se virtualni znanstveni  simpozij 200 godina Katastra Franje I. u Istri. Organizatori su Istarsko  povijesno društvo, Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja  krajolika i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Katastar Franje I., iako ponajprije izrađen u porezne svrhe, zbog svojeg  opsega i raznovrsnosti podataka postao je nezaobilazan izvor za  proučavanje 19 stoljeća. Kartografski prikazi odražavaju detaljan  preslik prostora onoga vremena s informacijama o izgrađenim objektima te  plodnim, šumovitim, ali i neplodnim zemljištima koja nisu podlijegala  porezu. Kartografsku građu prate bogati pisani elaborati koji daju uvid  u vlasničku strukturu. Zbog obilja podataka koje donosi, katastar privlači cijeli niz istraživača koji se njime bave iz različitih  perspektiva: geografske, ekonomske, agronomske, demografske,  pravno-nasljedne i drugih.

Na simpoziju će biti predstavljeno šest izlaganja autora koji u svojim  istraživanjima koriste Katastar Franje I. Detaljan program nalazi se u prilogu.

Tehnički podatci događanja:

Datum: petak, 11. prosinca 2020.
Trajanje: 10:00 – 12:30 h
Lokacija: ZOOM platforma
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86206918296?pwd=Sm9MQjFTZ0hGbWg0QnhwMGowQVJZZz09

Meeting ID: 862 0691 8296
Passcode: 619364

Za sudjelovanje na ovom događanju nije potrebno preuzimati ZOOM  aplikaciju, dovoljno je koristiti web preglednik (preporučamo Chrome).  Događanju se pristupa „klikanjem“ na „Join a meeting“. Prilikom ulaska  na sastanak, zvuk i video Vašeg profila će biti isključeni te ljubazno  molimo da ostavite upaljenu opciju „Mute“ kako ne bi dolazilo do  kakofonije, dok je korištenje videa opcionalno.

Pozivnica i program

Ostale novosti