U petak, 2. listopada 2020. u pulskim osnovnim i srednjim školama obilježit će se Dan spomena Grada Pule. Dan spomena Grada Pule posvećen je sjećanju na pulske heroje koji su pogubljeni 2. listopada 1944. godine na Velom Vrhu, a u Statut Grada Pule – Pola uveden je na inicijativu Udruge antifašističkih boraca Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske. Ove su godine u organizaciji Dana spomena uz Udrugu antifašističkih boraca Grada Pule sudjelovali i Istarsko povijesno društvo i Hrvatska udruga nastavnika povijesti uz potporu Grada Pule.

Dan Spomena Grada Pule u pulskim se osnovnim školama održava od 2010,  te je do 2019. svake godine po jedna škola bila domaćim obilježavanja. U tu  svrhu je za učenike  i goste iz drugih škola bio organiziran bogat i raznovrstan  kulturno umjetnički program praćen predavanjima, prezentacijama i izložbama na temu povijesti pulskog i istarskog antifašizma prve polovice 20. stoljeća, ali i pulske povijesti.

Dan spomena obilježavaju učenici OŠ Veli Vrh već  dugi niz godina jer je samo obilježavanje vezano uz događaj koji se na Velom Vrhu i dogodio. Nakon što je u Službenim novinama Grada Pule – Bollettino ufficialle  – Citta di Pola u broju 07/09 od 15. 07. 2009. u članku 6. objavljeno da se 2. listopada svečano obilježava kao Dan spomena Grada Pule, počelo je i svečano obilježavanje ispred spomenika na Velom Vrhu.

Početno obilježavanje Dana spomena obilježili su učenici OŠ Veli Vrh Pula još 2009., ispred spomenika na Velom Vrhu. Nakon toga obilježavanje je 2010. i 2011. održano u OŠ Veli Vrh Pula, ,2012. u OŠ Šijana te 2013. u OŠ Centar. Godine 2014., domaćin je obilježavanja bila OŠ Tone Peruška, a 2015. OŠ Kaštanjer. U OŠ Vidikovac je Dan spomena obilježen 2016, a u OŠ Veruda 2017. Posljednje dvije škole domaćini Dana spomena bili su OŠ Montezaro 2018. i OŠ Stoja 2019.

Deseto jubilarno obilježavanje Dana spomena će se 2020. obilježiti u  deset pulskih osnovnih i osam srednjih škola. Učitelji i nastavnici će  2.listopada 2020. u svojim matičnim učionicama održati  sat povijesti koji će biti vezan uz zavičajnu nastavu, ali i implementaciju zavičajnih tema u školske kurikulume u Istarskoj županiji. Sat će biti održan prema rasporedu učitelja u matičnim školama te neće biti miješanja učenika i poštivat će se  sve propisane epidemiološke mjere koje su na snazi u pulskim  školama. Na taj ćemo način nastaviti tradiciju obilježavanja Dan spomena Grada Pule. Novina je da će se u obilježavanje po prvi puta uključiti i pulske srednje škole.

Škole i učitelji koji će obilježiti Dan spomena Grada Pule: OŠ Centar (Sonja Perković), Osnovna škola-Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi Pula-Pola (Paola Marinčić), OŠ Kaštanjer ( Ivana Maričić i Nikola Vukelić), OŠ Montezaro (Valentina Anić Miletović i David Orlović), OŠ Stoja ( Kristijan Kešić), OŠ Šijana (Marija Belullo), OŠ Tone Peruška (Romana Paus), OŠ Veli Vrh Pula (Igor Jovanović), OŠ Veruda (Nataša Brkić i Ivana Turk) i OŠ Vidikovac (Jelena Kolić).

Srednje škole: Gimnazija Pula (Marija Komparić), Ekonomska škola Pula (Branka Griparić), Industrijsko obrtnička škola Pula i Medicinska škola Pula (Branislav Subotić),  Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu Pula i Tehnička škola Pula (Barbara Jerman Mišan), Talijanska srednja škola Dante Alighieri, Pula – Scuola media superiore italiana Dante Alighieri, Pola (Marta Banco) i Strukovna škola Pula (Igor Šaponja).

Na taj način učenicima će se predočiti saznanje o nastanku, razvoju i vrijednostima antifašizma u gradu Puli i okolici  što je jedan od prvih organiziranih otpora protiv fašizma u Europi ), čime bi se istaknuo tragični događaj koji se desio na Velom Vrhu 2 listopada 1944 godine, kada je stradalo 20-tak antifašista koji su sa namjerom dovedeni iz pulskoga zatvora.

U sklopu obilježavanja Spomen dana u OŠ Veli Vrh Pula bit će postavljen dio izložbe “Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“. Izložbu su osmislili izv. prof. dr.sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za Kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s partnerima: EUROM – European Observatory on Memories, Sveučilištem u Barceloni, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, te zajedno sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.  Izložba bi bila posvećena velikom antifašistu Jurici Kalcu, Štinjancu, sudioniku Španjolskog građanskog rata i počasnom građaninu Španjolske  Republike, a koji je i sam svojevremeno pohađao osnovnu školu u Štinjanu koja je ujedno i područna škola OŠ Veli Vrh Pula. Izložba zbog epidemioloških mjera neće biti otvorena za javnost, ali se može vidjeti kroz staklene stjenke škole.

 

Ostale novosti