Od 3. do 5. rujna 2020. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održat će se znanstveni skup Naša sloga (1870. – 2020.). U organizaciji Odsjeka za kroatistiku i Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta obilježit će se 150 godina od pokretanja prvih hrvatskih novina u Istri. Važna se obljetnica poklopila sa specifičnom godinom pa je skup predviđen za lipanj prebačen u rujan, a i održavanje će biti u skladu s vremenom: virtualno. Izlaganja će se moći (interaktivno) pratiti putem virtualnih učionica na sljedećim poveznicama:

https://ovh.unipu.hr/b/dar-tpw-m3u (Naša sloga – sekcija 1)

https://ovh.unipu.hr/b/dar-ptr-dd9 (Naša sloga – sekcija 2).

Značaj ovih novina u vrlo neizvjesnome razdoblju istarske povijesti u gotovo pola stoljeća izlaženja može se sagledati u političkim, društvenim, jezičnim i kuturološkim aspektima vezanima za Istru, ali i šire. Istarsko je glasilo stoga potrebno razmatrati u okviru važne društvene uloge što ju je kler imao među širokim slojevima stanovništva diljem Habsburške Monarhije i srednje Europe, o čemu će na skupu biti riječi.  Skupom se namjerava ukazati na povijesni, jezični, književni i kulturološki značaj Naše sloge izlaganjima posvećenima samome glasilu, ali i srodnoj problematici u hrvatskome i habsburškome kontekstu. Prijavljeno je 50-ak izlagača, domaćih i inozemnih pa će se neke teme moći čuti na engleskom i talijanskom jeziku.

Raspored izlaganja, knjižicu sažetaka i detalje o skupu možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://ffpu.unipu.hr/ffpu/nasa_sloga_1870-2020 .

Program

Ostale novosti