U utorak, 10. prosinca 2019., s početkom u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Puli, u Svečanoj dvorani “Tone Peruško”, održat će se predavanje norveškog slavista i akademika Sveina Mønnesland “Istra u starim putopisima”. Predavanje će moderirati prof. dr. sc. Robert Matijašić i doc. dr. sc. Nataša Urošević, a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest u suorganizaciji s Odsjekom za kulturu i turizam Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.

Svein Mønnesland je profesor emeritus slavistike na Sveučilištu u Oslu. Bavi se izučavanjem južnoslavenskih jezika i kultura. Autor je nekoliko knjiga iz lingvistike i povijesti kulture. Bavi se prevođenjem beletristike s južnoslavenskih jezika. Član je norveške Akademije znanosti i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Uz najnoviju  knjigu “Istra i Kvarner očima stranaca”, autor je monografije “Dalmacija očima stranaca” te drugih naslova.

Ugledni norveški slavist prikupio je bogat materijal o starim putopisima s područja Istre i Kvarnera u najnovijoj monografiji “Istra i Kvarner očima stranaca”, koju će uz dr. sc. Andreu Matoševića predstaviti u sklopu Sajma knjige u Puli, u petak, 13. propsinca 2019., s početkom u 17 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja. Stručnjak za povijest putovanja Jadranom, prof.  Mønnesland predstavit će najstarije opise Istre i rijedak likovni materijal te ujedno analizirati kako su stranci doživjeli i prikazali Istrane i Istranke.

Pozivnica

Ostale novosti