U subotu, 30. studenoga 2019., s početkom u 10 sati u Kući fresaka u Draguću započet će program “Draguć-Hum-Roč. Šareni trag istarskih fresaka”.  Predavanje će pritom održati mr sc. Sunčica Mustač, a vođeni obilazak Matija Nežić. Organizator je Humanističko društvo “Histria” iz Kopra.

Srednjovjekovne istarske zidne slike nastale su u razdoblju od 9. do 16. stoljeća. Sačuvano je više od 150 lokaliteta sa slikama najrazličitih stilova i prizora koje ponajviše potjeću iz 15. stoljeća. Glavni naručitelji umjetničkih djela – uz bratovštine – su istarski biskupi (Pula, Poreč, Novigrad, Kopar, Pićan, Trst). Podrijetlo umjetnika oslikava šarolikost umjetničke produkcije istarskog srednjovjekovlja: Ognobenus Trivisanus, Albert iz Konstanza, Vincenc i Ivan iz Kastva, Antun iz Padove, Klerigin iz Kopra, Blaž Dubrovčanin, Dominik iz Udina, Orlando iz Venecije itd. Freske su brižljivo čuvali svećenici u svojim crkvama dok ih u 16. stoljeću nisu prekrili vapnom da bi ih sakrili pred Proturefurmacijom zbog nedozvoljenih prizora koje su sadržavale.
Zahvaljujući radu istraživača i konzervatora slike su danas ponovno otkrite, a za prezentaciju i valorizaciju te unikatne istarske baštine skrbe stručnjaci.

Program

Ostale novosti