4. Medulinski zavičajni annaleU petak, 22. studenoga 2019., s početkom u 17 sati u Multimedijalnom centru 3MC u Medulinu (Placa, Centar 58) održat će se „4. Medulinski zavičajni annale ‘Mate Demarin’“, znanstveno-stručni skup posvećen predstavljanju rezultata znanstvenih istraživanja i valorizaciji povijesne i kulturne baštine te biološke raznolikosti područja općine Medulin.

Naglasak skupa je na poticanju stvaranja i izlaganja izvornoga – novoga materijala te istraživanju najšire problematike mjesta ovoga područja koristeći se suvremenim teorijama i metodama humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti. Na taj se način želi stvoriti otvoren, prepoznatljiv i inovativan okvir za sve one koji žele proučavati i pisati o novim temama ili o starim temama na suvremen način i s novim spoznajama.

Na ovoj će manifestaciji, koja je svoje premijerno izdanje imala 2016.  godine, svoje radove izložiti osam izlagačica i izlagača, eminentnih znanstvenika iz polja arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, filologije i biologije. Od ovoga, 4. izdanja skupa, znanstvenicima će se u izlaganjima pridružiti i mještani općine koji će svojim svjedočanstvima i/li predstavljanjem bogatih privatnih zbirki fotografija i drugih predmeta približiti publici  nedovoljno poznatu noviju prošlost naselja na samom jugu Istre. Tako će Marko Uhač, dipl. arheolog, predstaviti rad pod naslovom “Kasnoantički brodolom u uvali Debeljak na rtu Kamenjak”, mr. sc. Sunčica Mustač “Srednjovjekovni arhitektonski pejzaž današnje općine Medulin”, professor emeritus  Miroslav Bertoša “Prisvajanja općinskih posjeda u Medulinu i okolnim mjestima. Očevid državnog povjerenstva iz godine 1771.”, David Orlović, mag. hist. “Krajnji jug Istre u izvještajima CIA-e (1946. – 1954.)” , dr. sc. Valter Milovan i Valentina Kolić Pavić. prof.  “Grad i gradsko u poeziji Gorana Filipija”, dr. sc. Mladen Kučinić “Faunističke značajke danjih leptira Istre, s posebnim osvrtom na područje Kamenjaka” te Vitomir Pap “Kako je turizam mijenjao Banjole 50-ih i 60-ih godina XX. stoljeća”. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će učenici Osnovne škole dr. Mate Demarina Medulin.

Organizator manifestacije je Općina Medulin.

Pozivnica

Raspored i knjižica sažetaka

Ostale novosti