U petak, 10. svibnja 2019., s početkom u 10 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića održat će se Tribina Odsjeka za povijest “Novi prilozi povijesnoj
demografiji”. Izlagači su novi doktori znanosti, nekadašnji studenti pulskog Odsjeka za povijest, Samanta Paronić i Marko Jelenić. Mlade povjesničare i teme njihovih istraživanja uvodno će predstaviti njihov mentor prof. dr. sc. Slaven Bertoša.

Samanta Paronić autorica je brojnih znanstvenih radova te česta sudionica znanstvenih i znanstveno-stručnih skupova. Dosad je objavila i dvije monografije, posvećene društvenim prilikama u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave te barbanskim i proštinskim evakuircima u Prvom svjetskom ratu. Doktorskom je disertacijom, obranjenom na Sveučilištu u Zadru, prikazala demografsku sliku Župe Barban u 19. stoljeću kroz prizmu matičnih knjiga, a izlaganje na Tribini prikazat će rasprostranjenost zaraznih bolesti na Barbanštini u navedenom razdoblju.

I Marko Jelenić objavio je više znanstvenih radova na stranicama raznovrsnih publikacija, od zavičajnih zbornika do znanstvene periodike, a autorom je i monografije o demografskoj i socijalnoj slici Kanfanara početkom 19. stoljeća. Disertaciju, posvećenu društvenim, klimatskim i agrarnim aspektima gladi i nestašice od 1813. do 1825. u Rovinjštini, obranio je na Sveučilištu u Zagrebu. Posjetiteljima Tribine u petak približit će odnos klime i demografije kroz utjecaj klimatskih oscilacija na svakodnevni život.

Pozivnica

Ostale novosti