U četvrtak, 25. travnja 2019., s početkom u 20 sati, u buzetskom Zavičajnom muzeju Pučkog otvorenog učilišta “Augustin Vivoda” bit će otvorena izložba “Putevima revolucije”,  o memorijalnom turizmu u bivšoj Jugoslaviji. Izložba će se moći razgledati do 9. svibnja, radnim danom od 9 do 15 sati.

Spomenički lokaliteti NOB-a ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postali su mjesta pohoda i komemoracija brojnih građana, da bi do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća partizanske marševe, ekskurzije i izlete, naziva Putevima revolucije pohodilo oko dva i pol milijuna građana. Do kraja desetljeća ovaj broj se penje na oko četiri milijuna posjetitelja godišnje, a spomenički lokaliteti NOB-a postaju dio turističke ponude.

Na primjerima spomeničkih lokaliteta s područja cijele bivše države, izložba Putevima revolucije problematizira spomenike NOB-a u kontekstu njihova uključivanja u turističku ponudu te kako je ona artikulirana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ. Kako poimanje spomen obilježja NOB-a kao turističkog proizvoda utječe na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja? Jesu li su ovi lokaliteti i danas dio turističke ponude? Koncept izložbe potpisuju Lana Lovrenčić i Milan Rakita. Izložba je nastala u okviru međunarodne platforme Neprimjereni spomenici i do sada gostovala u Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu, Nišu, Šabcu, Ljubljani, Beogradu, Čakovcu, Splitu, Križevcima…

Ostale novosti