U petak, 23. studenoga 2018. s početkom u 13 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli (I. M. Ronjgova 1) održat će se predavanje professora emmeritusa Miroslava Bertoše “Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku ‘pripojiti’ Istri”. Predavanjem će se obilježiti pedeseta obljetnica objavljivanja Knjige o Istri (1968. – 2018.), a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest.

Knjiga o Istri nastala je prema zamisli istaknutoga hrvatskog intelektualca Tone Peruška kojega je prerana smrt spriječila u realizaciji publikacije. Ona je stoga objavljena kao suautorsko djelo, jer su svojim tekstovima Peruškov nacrt dopunili Miroslav Bertoša, Josip Bratulić, Zvane Črnja, Etore Poropat, Jelka Radauš-Ribarić, Josip Roglić, Ive Rudan, Petar Strčić, Ante Šonje, Viktor Vitolović i Slavko Zlatić. Već navedeni popis suradnika, redom eminentnih znanstvenika i intelektualaca, neizostavnih pri osvrtu na noviju kulturnu povijest istarskog prostora, ukazuje na važnost ovoga izdanja. Premda su navedeni suradnici u knjigu utisnuli svoj autorski pečat, ona je koncepcijski ostala utemeljena na Peruškovoj jasno oblikovanoj ideji o cjelovitom prikazu istarske povijesne sudbine i
potrebi Nastave o zavičaju, predmeta što ga je uveo na tadašnjoj pulskoj Pedagoškoj akademiji, napisavši i skriptu istoga naslova. Svoj je poriv, uostalom, precizno definirao sam Peruško: Razbiti taj osjećaj izoliranosti i ukloniti osjećaj nacionalne manje vrijednosti, pomoći tom “čovjeku na raskršću” znanjem koje će postati uvjerenjem, to je, eto, politički zadatak Nastave o zavičaju.

Promišljeni izdavački i intelektualni pothvat, Knjiga o Istri i nakon pola stoljeća predstavlja jednu od temeljnih publikacija objavljenih nakon priključenja Istre Hrvatskoj. Predavanje Miroslava Bertoše prilika je da se njen značaj još jednom istakne.

Ostale novosti