Viribus UnitisU subotu, 3. studenoga 2018., s početkom u 9 sati u pulskom Domu branitelja, u sklopu obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata održat će se međunarodni skup  “Pula, jesen 1918.: prestanak postojanja c. i kr. Mornarice”. Organizatori su Društvo „Viribus Unitis“ i Österreichischer Marineverband.

Ove godine navršava se stotinu godina od potonuća zastavnog bojnog broda carske i kraljevske mornarice Viribus Unitisu pulskoj luci 1. studenoga 1918., kada su poginuli zapovjednik broda Janko Vuković-Podkapelski i neutvrđen broj članova posade – Hrvata, Austrijanaca, Talijana, Slovenaca, Čeha i pripadnika drugih naroda bivše Austro-Ugarske Monarhije.

Vođeni uvjerenjem da sjećanje na sve poginule tijekom Prvog svjetskog rata treba povezati Europljane, učvrstiti ih u težnji za očuvanjem mira i jačanjem razumijevanja među narodima, Društvo „Viribus unitis “ iz Pule i Osterreichische Marineverband iz Beča 2. i 3. studenog 2018. u Puli će zajedno s gostima obilježiti 100. obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata, prestanka postojanja c. i kr. Mornarice (k.u.k. Marine) i potonuća bojnog broda Viribus Unitis.

Pozivnica – Invito

Ostale novosti