U ponedjeljak, 15. listopada 2018., s početkom u 16 sati u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine,  u buzetskoj Gradskoj vijećnici održat će se promocija znanstvene monografije „Models of Valorisation of Cultural Heritage in Sustainable Tourism/Modeli valorizacije kulturne baštine u održivom turizmu“.

Publikaciju, koja je rezultat međunarodne suradnje na projektima valorizacije zajedničke europske baštine, predstavit će recenzentice, prof. dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena savjetnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba i izv. prof. dr. sc. Ksenija Vodeb sa Fakulteta za turistične studije – Turistica, Univerza na Primorskem, Portorož, urednice izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i doc. dr. sc. Nataša Urošević te predstavnici međunarodnog tima 22 autora:  arhitekata, konzervatora, povjesničara umjetnosti, muzeologa, ekonomista, sveučilišnih profesora, ICOMOS-ovih eksperata i stručnjaka za europske kulturne politike i programe iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke i Poljske.

Znanstvena monografija podijeljena je u četiri dijela: uvodno se definira teorijski okvir za ulogu kulturne baštine u održivom razvoju lokalnih zajednica, s naglaskom na valorizaciju zajedničke europske baštine s istarskog područja i uz predstavljanje europskih kulturnih politika i iskustava dobre prakse u financiranju projekata vezanih za kulturnu baštinu. U drugom dijelu predstavljeni su konkretni modeli valorizacije zajedničke europske baštine kroz transnacionalne mreže, pri čemu se bogata kulturna baština Istre koristi kao primjer (tu su prilozi konzervatora, arhitekata i stručnjaka za svjetsku baštinu). U trećem dijelu predstavljeni su lokalni, regionalni i nacionalni primjeri dobre prakse u upravljanju i interpretaciji kulturne baštine, s naglaskom na arheološku baštinu, kulturne rute, inovativne muzejske postave i održivi turizam. Posljednji dio knjige uključuje priloge eksperata za ključne elemente zajedničke srednjoeuropske baštine Hrvatske, Italije i Poljske, gdje se komparativnom metodom i predstavljanjem modela valorizacije fortifikacijskih sustava u Puli, Veroni i Krakowu iznalaze i konkretna rješenja za lokalne probleme kroz razvojne šanse.

Pozivnica

Ostale novosti