33_PPMI-F-6500 copyU petak, 7. rujna 2018., s početkom u 19 sati u Domu antifašista u Puli (Emova 1) održat će se javno predavanje Vedrana Dukovskog, mag. hist., “Život na granici: Puljština 1945. – 1947.”. Organizator predavanja je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti.

O predavanju:

Nakon Drugoga svjetskog rata Istra se našla podijeljena u dvije upravne i vojne zone. Grad Pula (Zona A), granicom odijeljen od ostatka Istre (Zona B), postao je svojevrsna enklava. Sela Puljštine, pak, nisu mogla više svoje proizvode prodavati na pulskoj tržnici, što je rezultiralo pojavom krijumčarenja. Mogućnost dobre zarade, nezaposlenost, borba za preživljavanjem, ali i nemogućnost narodne vlasti da u potpunosti uspostavi pravno stanje i ponudi stanovništvu gospodarsku sigurnost, doveli su do toga da su svi slojevi društva, na ovaj ili onaj način, sudjelovali u krijumčarskim radnjama sve do pripojenja Pule Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji 15. IX. 1947. godine.

O predavaču:

Vedran Dukovski (Pula, 1987.), mag. hist, radi kao arhivist u Državnom arhivu u Pazinu. Diplomirao je studij povijesti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, doktorand na Poslijediplomskom studiju moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uže područje njegova znanstvena istraživanja odnosi se na društvene, gospodarske i političke procese u Istri 1945.-1947., odnosno od kraja rata do priključenja Jugoslaviji. Objavio je jednu knjigu u koautorstvu i više znanstvenih radova te sudjelovao na nekoliko znanstvenih skupova.

Pozivnica – Invito

Ostale novosti