U utorak, 12. prosinca 2017., s početkom u 18 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu bit će predstavljen projekt “Umjetnička baština istarske crkve”. Pritom će se predstaviti knjiga Ivana Matejčića i Sunčice Mustač “Kiparstvo od 4. do 13. stoljeća” te knjiga Predraga Markovića, Ivana Matejčića i Damira Tulića “Kiparstvo od 14. do 18. stoljeća.”

Upravni odjel za kulturu Istarske županije i Istarska kulturna agencija (IKA) pokrenuli su 2013. godine jedinstveni projekt valorizacije cjelokupne sakralne baštine nastale na području Istre u razdoblju od 4. do 19. stoljeća u seriji monografija pod naslovom Umjetnička baština istarske crkve. U monografijama će biti predstavljena djela sakralne umjetnosti koja su se stoljećima čuvala u crkvama i samostanima na području sadašnje Porečke i Pulske biskupije te u velikoj mjeri nisu bila poznata širokoj publici, a dijelom niti stručnoj i znanstvenoj javnosti. U sklopu projekta predviđeno je sedam knjiga podijeljenih prema umjetničkim vrstama: po dvije knjige o kiparstvu, slikarstvu i arhitekturi te knjiga o umjetnički izrađenim liturgijskim predmetima, relikvijarima, ruhu i zvonima. Predviđen je ritam izlaženja od 18 mjeseci između pojedinih svezaka. Do sada su objavljene dvije knjige o kiparstvu: Kiparstvo 1 od 4. do 13. stoljeća (2014.) i Kiparstvo 2 od 14. do 18. stoljeća (2017.), u kojima je obrađeno približno 260 umjetnina i cjelina na ukupno 750 stranica s više od 600 reprodukcija, a svi tekstovi tiskani su paralelno i na talijanskom jeziku. Svaka knjiga sastoji se od uvodnih poglavlja u kojima se osvjetljavaju osobine crkvene umjetnosti u Istri u pojedinom povijesno-stilskom razdoblju te slijedi katalog umjetnina s ilustracijama.

Urednik serije je Ivan Matejčić, a projektom rukovodi Izdavačko vijeće u kojem sudjeluju porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, istarski župan Valter Flego, Sergije Jelenić, kancelar biskupije, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije. Izdavači su: IKA – Istarska kulturna agencija / Agenzia culturale Istriana, Porečka i Pulska biskupija, Istarska županija – Regione Istriana, Arheološki muzej Istre i Josip Turčinović d.o.o. Prvu knjigu o kiparstvu napisali su Ivan Matejčić, povjesničar umjetnosti i konzervator, i Sunčica Mustač, voditeljica Kuće fresaka u Draguću, povjesničarka umjetnosti i konzervatorica, a sastavljanje nekoliko specifičnih kataloških jedinica povjereno je užim specijalistima, profesorici Pascale Chevalier i profesoru Miljenku Jurkoviću. Na drugoj knjizi radili su Predrag Marković, profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivan Matejčić i Damir Tulić, profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Umjetnine su fotografirali Živko Bačić i Ivo Puniš. Tekstove je na talijanski preveo Jan Vanek, a grafičko oblikovanje potpisuje Studio Sonda iz Vižinade.

Pozivnica

Ostale novosti