U srijedu, 13. rujna 2017. , s početkom u 19 sati u Zavičajnom muzeju u Buzetu (Ulica rašporskih kapetana 5, Buzet) bit će otvorena izložba “K. K. Istrianer Staatsbahn: Prikazi izgradnje istarske željeznice 1875.”

ŽeljeznicaIzložba prikazuje izgradnju istarske željeznice na temelju fotografija koje je na trasi njezine izgradnje tijekom 1875. godine snimio dvorski fotograf Josef Loewy, inače jedan od vodećih austrijskih fotografa 19. stoljeća. Izgradnja istarske željeznice od Divače do Pule, odnosno Rovinja, ubraja se među najveće i najznačajnije graditeljske projekte u Istri. Njezinom izgradnjom Istra je priključena na habsburšku željezničku mrežu i značajno se prometno približila Europi. U izgradnji istarske željeznice sudjelovalo je oko 20 tisuća radnika, što domaćih, što pristiglih iz drugih krajeva Monarhije. Redovno prometovanje na pruzi Divača – Pula (122,2 km) i na odvojku Kanfanar – Rovinj (21 km) započelo je 20. rujna 1876. godine.

Fotografije iz serije k. k. Istrianer Staatsbahn svrstavaju se među najstarije snimljene u Istri, što im daje osobiti povijesni značaj, a među njima se mogu pronaći i one snimljene u okolici Buzeta, Roča i Huma. Organizatori izložbe su Humanističko društvo Histria iz Kopra, Povijesni i pomorski muzej Istre u Puli – Museo storico e navale dell’Istria i POU “Augustin Vivoda”, Zavičajni muzej u Buzetu.

Pozivnica – Invito

 

Ostale novosti