naslovnicaU utorak, 16. svibnja 2017., s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bit će predstavljena knjiga Albina Crnoborija “Fildešpànja”. O knjizi će govoriti urednik prof. dr. sc. Nevio Šetić, recenzent prof. emeritus Miroslav Bertoša, prof. dr. sc. Jelena Lužina, Goran Buić, dipl. ing. i autor. Organizator je Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u suradnji s Hrvatsko pedagoško-književnim zborom i Općinom Medulin.

Ovi esejističko-publicistički i autobiografski književni zapisi govore o mikrojezičnoj i antropološkoj stvarnosti najjužnijeg istarskog mjesta Premanture koje je autor znalački ugradio u zavičajnu istarsku i nacionalno hrvatsku, ali i puno širu suvremenu društvenu stvarnost. Autorova tumačenja i opisi premanturskih izraza i fraza jasni su, životno sugestivni, a ponekad prerastaju u vrlo suptilnu semantičku raščlambu i opis činjeničnog, ali i mentalnog stanja Premanturaca.

Albino Crnobori, rođen je 1. ožujka 1941.u Premanturi, općini Medulin. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Puli, a Pravni fakultet u Zagrebu. Od 1985. živi u Zagrebu i Stubičkim Toplicama. Od 1993. zaposlen je bio kao savjetnik u Vladi RH i Hrvatskom saboru; umirovljen je kao tajnik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Objavljivao je priloge u časopisima Istarski borac, Istarski mozaik, Istra i Nova Istra u Puli te Dometi u Rijeci i u godišnjaku Jurina i Franina. Objavio samostalne naslove: Losture (Pula, 1957.), Protiv kulturnih feuda (Pula 1981.), Pedeset pulastri (Zagreb, 2006.), i Naši ljudski resursi od ‘edanpút (Pula, 2015.)

Pozivnica

Ostale novosti