91129_Wappen2015-08-06 Kontrast (2)U topoteci Ysterreich nedavno je objavljen izbor iz obiteljskog arhiva Bischoff. Oreste Bischoff je od 1899. do 1910. živio u Trstu, te je kao geometar II. razreda radio na gradnji željezničke linije Poreč – Trst te Trst Gorica. Bio je aktivni član i predsjednik udruženja vojnih veterana Austrijskog Primorja, a osobito Trsta i okolice. Uz gradivo obitelji objavljeno je gradivo nastalo sakupljačkim aktivnostima članova obitelji, koje se objavljuje radi mogućnosti šire kontekstualizacije povijesti našeg područja u sklopu svjetskih zbivanja. Građu se može konzultirati klikom na poveznicu.

Topoteka Ysterreich, prva topoteka s arhivskim gradivom s istarskog područja, objavljena je 2015. na mrežnim stranicama (http://ysterreich.topoteka.net/) koje je pokrenulo i koje uređuje Istarsko arhivističko društvo. Naziv Ysterreich povijesni je naziv za područje Istre te zapadnog Kvarnera u srednjem i novom vijeku, i približno je zemljopisno područje koje pokriva ova topoteka. Cilj topoteke Ysterreich je objava arhivskih dokumenata u digitaliziranom obliku na internetu, a kako bi razdvojeni fondovi, nepoznati i(li) teško dostupni izvori bili virtualno objedinjeni. Predstavljeni dokumenti trebali bi, prije svega, u tom kontekstu, služiti kao osnova za znanstvena istraživanja i kao didaktičko pomagalo u nastavi povijesti.

Dugoročno, projekt namjerava ostvariti suradnju s arhivima, knjižnicama i muzejima, koji bi ovim putem imali mogućnost predstaviti izbor iz fundusa ili čitavih fondova i zbirki. Pozivaju se sve ustanove koje žele bez vlastitih troškova, kroz digitalizaciju i mrežnu objavu, predstaviti svoje gradivo da nam se jave.

Kontakt: 091/920-8037, Markus Leideck, voditelj projekta Topoteke Ysterreich

E-pošta: iad@dapa.hr

Ostale novosti