Šebrelje

U srijedu, 1. lipnja 2016., u 19:30 sati u Mačkoljama (Caresana) kraj Trsta bit će otvorena izložba „Palež u sjećanjima / Vžgano v spominih / Bruciato nei ricordi“ o spaljenim selima tijekom Drugoga svjetskog rata na području Julijske krajine.

Putujuća fotografska izložba dio je istoimenoga projeka financiranoga iz programa EU „Europa za građane“, koji traje od kolovoza 2015. do siječnja 2017. godine. U sklopu će se projekta, kako bi se pobudilo sjećanje na te događaje, pripraviti i kratak dokumentarni film, organizirati okrugli stol u obliku internetskoga seminara te u odabranim spaljenim selima postaviti spomen-obilježja.

Izložba će nakon Mačkolja gostovati u Šmarju kod Kopra, Lipi i Žminju. Voditelj je projekta Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, a ostali su partneri Associazione 47|04, Associazione Kinoatelje, Istarsko povijesno društvo – Società storica istriana, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Občina Dolina – Comune di San Dorligo della Valle i Udruga „Žejane“.

Realizator izložbe je Istarsko povijesno društvo.

Vabilo

Invito

Ostale novosti