U srijedu, 10. veljače 2016., s početkom u 12 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli (Kandlerova 39) predstavit će se projekt “Women of the Resistance” (“Žene u otporu”), uz javnu tribinu o doprinosu žena u Pokretu otpora, kao i društvenoj ulozi žena danas. U programu će sudjelovati istaknute žene iz istarskog javnog života koje su se svojim djelovanjem založile i dalje se zalažu za pitanja ravnopravnosti spolova i očuvanje demokratskih i antifašističkih vrijednosti.

Panelistice tribine koje će sudionike uvesti u raspravu su: Lorena Fornasir, kćerka borkinje Pokreta otpora – Marie Antoniette Moro, Dinka Jerin, članica Saveza antifašističkih boraca Istarske županije, Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije, Elena Puh-Belci, zamjenica gradonačelnika Grada Pule, Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Raspravu će moderirati Jelena Vitasović, urednica i novinarka portala Regional Express.

Projekt “Žene u otporu” osmišljen je nakon što je pronađen dnevnik Marije Antoniette Moro, rođene na granici Italije i Slovenije, koja se borila kao partizanka, prvo s Jugoslavenima, kasnije s Talijanima. Ovim projektom razvija se mreža s ciljem poticanja razmjene informativnih materijala i promicanja svijesti o podrijetlu vrijednosti koje su danas temelj aktivnog europskog građanstva. Partnerstvo je uspostavljeno među organizacijama triju susjednih zemalja: Italije (regija Friuli Venezia Giulia), Slovenije i Hrvatske, gdje je za vrijeme njemačke okupacije, njemačka represija bila osobito teška za lokalno stanovništvo. Organizacije partneri u projektu su: Kulturno izobrazevalno drustvo PiNA, Bonaventura Società Cooperativa, La Giordola, Associazione Quarantasettezeroquattro, Zaklada za promicanje partnerstva i razvoj civilnog društva, CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia, Istarska županija.

Ostale novosti