Radošević_Smrt na krilima siromaštva_final (1)_001U petak, 5. veljače 2016., s početkom u 18 sati u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39) bit će predstavljena knjiga dr. sc. Milana Radoševića Smrt na krilima siromaštva – tuberkuloza i malarija u Istarskoj provinciji 1918.-1940. Uz autora, o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Damir Agičić, professor emeritus Miroslav Bertoša i prof. dr. sc. Željko Dugac. Predstavljanje će moderirati Ivan Žagar, prof. Organizator je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana.

Knjiga, kroz izvornu arhivsku i novinsku građu te do sada nedovoljno istražene i obrađene zakonodavne akte, kao i uz vrijedna saznanja iz usmene povijesti, analizira  javno-zdravstvene procese koji su doveli do iskorjenjivanja najraširenijih zaraznih bolesti u Istri te Cresu i Lošinju. Prva polovica XX. stoljeća ujedno je i posljednje razdoblje u kojem su zarazne bolesti u znatnom obliku utjecale na demografsku i ekonomsku sliku tih područja.

Dr. sc. Milan Radošević, povjesničar, znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci –  Područne jedinice u Puli, bavi se istarskom poviješću, posebice temama iz socijalne historije, prve polovice 20. stoljeća. Objavio je sedamdesetak radova (izvornih znanstvenih članaka, prethodnih priopćenja, poglavlja u knjigama i zbornicima, uvodnika, osvrta, prikaza, znanstveno-popularnih članaka i dr.), sudjelovao na tridesetak međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, okruglih stolova i tribina, pozvanih predavanja, te bio uključen u nekoliko međunarodnih projekata. Jedan je od osnivača i prvi tajnik Istarskog povijesnog društva – Societa Storica Istriana.

Pozivnica

Ostale novosti