Vjesnik historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu“Vjesnik historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu” (VHARIP) digitaliziran je i u cijelosti objavljen na internetu u sklopu projekta Istarskog povijesnog društva pod nazivom “Digitalizacija historiografske literature”. Projekt pod voditeljstvom Ivana Žagara, prof., osmišljen je s ciljem sustavne digitalizacije svih povijesnih časopisa s područja Istre (uključujući i slovenski dio), kako bi se pomoću digitalnih preslika poboljšala dostupnost građi i zaštitili izvornici, što će časopise učiniti lakše dostupnim svima koji su spojeni na Internet.  Projekt, prvi takve vrste u Istri i regiji,  realiziran je u suradnji triju institucija – Državnog arhiva u Rijeci i Državnog arhiva u Pazinu, izdavača publikacije i nositelja autorskih prava te Istarskog povijesnog društva.

Na digitalizirani VHARIP se može ući preko mrežnih stranica Istarskog povijesnog društva, koje je prilagodio i oblikovao Aldo Šuran te s portala znanstvenih časopisa Republike Hrvatske – Hrčak  na koje je materijale postavio Alen Drandić, mag. hist.

Vjesnik historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu (VHARIP) je znanstveni časopis koji su zajednički izdavali Državni arhivi u Rijeci i Pazinu od 1964.-1989., iako je edicija počela izlaziti još 1953. godine kao Vjesnik Državnog arhiva u Rijeci.

 
S predstavljanja digitaliziranog izdanja VHARIPA-a

 

Ostale novosti