Foto Alojz Orel PulaOd 5. do 19. studenoga 2014., u sklopu humanitarne akcije Pula je i moj grad, organizirane s ciljem prikupljanja sredstava za Odjel psihijatrije Opće bolnice Pula, u brojnim izlozima pulskih prodavaonica, galerija, prostorima manjinskih udruga i gradskim knjižnicama, izlagat će se radovi umjetničkog i dokumentarističkog fotografa Alojza Orela.
Izložba fotografija bit će postavljena na 46 lokacija, među kojima su Središnja knjižnica, Čitaonica Kluba umirovljenika i Knjižnica Veruda, a sastoji se od 800 jedinstvenih fotografija. Izloženi radovi za vrijeme trajanja izložbe moći će se kupiti, što je jedinstvena prilika budući da inače nisu na prodaju. Cijene radova ovisit će o opremi, odnosno o tome jesu li fotografije s paspartuom ili u drvenom okviru. Na dan otvorenja, u srijedu, 5. studenog 2014., kreće kulturohod, koji će predvoditi članovi Dramskog studija INK-a, točnije forum-kazališta Marte, iz Sveučilišne knjižnice prema Čitaonici Kluba umirovljenika te dalje posjećujući manje izložbene prostore u centru grada do Središnje knjižnice i galerije C8. Posljednja stanica kulturohoda je Zajednica Talijana, gdje će se održati službeno otvorenje uz interkulturni domjenak uz koncert Franka Krajcara & Indivije.

Alojz Orel

Alojz Orel (Ljubljana, 19. lipnja 1918. – Pula, 10. lipnja 2002.) u Puli se nastanio 1947. godine te se istog trenutka smatrao Puljaninom. Uvidjevši stanje grada, nakon netom završenog rata, potrudio se uz pomoć svojih sugrađana ponovno ga uzdignuti postajući jedan od osnivača Turističke zajednice, Narodne tehnike i Fotokluba, organizira tečajeve i razna događanja te strastveno radi cijeloga života na promociji voljenog grada. Višestruko nagrađivan, svoje radove izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Tekuća 2014. godina proglašena je Godinom Alojza Orela, time odajući počast fotografskom majstoru i zahvaljujući se na svemu što je učinio za grad Pulu.

 

Ostale novosti