Uredništvo Istrapedije provodi akciju čiji je cilj motivirati studente i druge građane da svojim radovima doprinesu popunjavanju stranice novim sadržajima i podrobnije upoznaju zavičaj. Pravo sudjelovanja nije ograničeno ni na jednu kategoriju stanovništva, već je natuknica iz svačijeg pera dobrodošla.

Zadaća je odabrati osobu, pojam, događaj ili nešto po vlastitom izboru što je posredno ili neposredno povezano s Prvim svjetskim ratom u Istri, te ju obraditi.

Radovi se šalju zaključno s 26. listopada 2014. na e-mail: urednik@istrapedia.hr

Natuknice koje budu zadovoljile će neovisno o osvojenom mjestu biti objavljene na Istrapediji s potpisom autora.

Radovi se mogu pisati na hrvatskom ili talijanskom jeziku dužine do dvije kartice teksta (osim ako tema ne zahtijeva više pažnje). Prije odabira teme, važno je provjeriti postoji li isti pojam od prije na Istrapediji, jer će prednost kod vrednovanja imati radovi koji obrađuju tematiku koja u enciklopediji ne postoji, odnosno sadržaji koji u tom obliku na internetu još nisu objavljeni.

Nagrade:

1. nagrada: Prijenosno računalo.

2. nagrada: Istarska Enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2005.

3. nagrada: Renco Kosinožić – Istra.

Prvi svjetski rat, ili Veliki rat je globalni oružani sukob koji je početkom 20. stoljeća obuhvatio većinu svjetskih sila, ali i manjih država. Ove godine svijet se prisjeća razdoblja 1914.-1918. koje je pokrenulo novi svjetski poredak, srušilo stara carstva pretvorivši ih u moderne države i donijelo nove dotad nezamislive geopolitičke i socijalne promjene. Istra je slijedila sudbinu Austro-Ugarske prije početka rata, a kasnije Italije. Pula je bila najvažnija (ratna) luka Monarhije a Istrani su mobilizirani. Rat uništava i gradi, otima i daje, ostavlja neizbrisiv trag. Ove godine Istrapedia želi potaknuti suradnike da se bave trasiranjem tog izgubljenog traga kako bi popunili nedostatke povijesnog identiteta regije.. (Uredništvo Istrapedie)

Ostale novosti