U petak, 16. svibnja 2014. s početkom u 19 sati u Zavičajnom muzeju grada Rovinja – Museo civico della città  di Rovigno bit će otvorena izložba “E ciume, ciume, son tabacheà®na…: Rovinjske tabakine na starim fotografijama/Le tabacchine rovignesi nelle vecchie fotografie”.

Izložba, postavljena uoči Međunarodnog dana muzeja, prikazuje stare grupne fotografije rovinjskih tabakina – djevojka i žena koje su radile u Tvornici duhana u Rovinju. Najstarije fotografije su one iz 1882. koje je snimio pariški fotograf Jean David, a slijede serije fotografija istog autora iz 1894., zatim pulskog studija “Flora”, Attilija Ceregata iz doba kada se još iz Trsta nije preselio u Rovinj, Giovannija Battiste Mazucca iz Gorice i drugih.

Rovinjske tabakine 1898._ Le tabacchine rovignesi nel 1898
U drugoj polovici 19. stoljeća u doba velikih gospodarskih promjena i krize, plaće tabakina razriješile su sudbine mnogih rovinjskih obitelji. Poznat je i identitet nekih od njih, a iz rovinjskog muzeja navode kako vjeruju da će ova izložba pomoći u razotkrivanju identiteta bezimenih lica s fotografija i dočarati nam navike žena od 1880-tih do 1920-tih, njihovu odjeću, nakit i frizure. Izložba će biti otvorena do 8. lipnja.

Pozivnica

Ostale novosti