Naslovnice Acta Histriae i AnnalesU ponedjeljak, 7. travnja 2014., s početkom u 19 sati u Svečanoj dvorani “Tone Peruško” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) održat će se predstavljanje novih svezaka (2013. g.) časopisa “Acta Histriae” i “Annales”, koji izlaze u izdanju Zgodovinskog društva za južno Primorsko i Znanstveno-raziskovalnog središča Republike Slovenije iz Kopra.
Časopise će predstaviti dr. sc. Salvator Žitko, predsjednik Zgodovinskog društva, dr. sc. Mateja Sedmak, odgovorna urednica, dr. sc. Darko Darovec, glavni urednik oba časopisa, a moderator će biti Ivan Žagar, prof. Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo – Societa Storica Istriana u sklopu projekta “Predstavljanja povijesnih izdanja u Puli”.

O časopisima:

Acta Histriae povijesni je časopis koji izlazi u Kopru od 1993. Osnovalo ga je Zgodovinsko društvo za južno Primorsko, a od 1996. suizdavačem mu je Znanstveno-raziskovalno središče Republike Slovenije iz Kopra. Od 1999. objavljuju se po dva sveska godišnje, a zastupljeni su znanstveni i stručni prilozi s međunarodnih znanstvenih skupova te općenito znanstveni članci s područja povijesne znanosti, osobito pravne povijesti, koji su tematikom vezani poglavito za sjevernojadransko područje. Članci se objavljuju na slovenskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom i drugim jezicima.

Annales je znanstveni časopis koji okuplja i objavljuje članke o Istri i Mediteranu. Osnovalo ga je Zgodovinsko društvo za južno Primorsko. Počeo je izlaziti 1991. u Kopru, a fokusiran je na humanističke znanosti, teme koje se odnose na multikulturalnost i multietničke odnose te ekologiju i biologiju, a koji zemljopisno pokrivaju ponajprije područje sjevernog Jadrana. Od 1996. suizdavačem mu je Znanstveno-raziskovalno središče Republike Slovenije iz Kopra. U počecima je Annales bio godišnjak, od 1994. tiskaju se dva broja godišnje, a od 1998. četiri. Urednički odbor sačinjavaju stručnjaci iz Italije, Hrvatske, Austrije, Izraela, Francuske i SAD-a. Članci su pisani na nekoliko svjetskih jezika (slovenski, hrvatski, talijanski, engleski, španjolski, njemački).

Pozivnica

Ostale novosti