U utorak, 26. studenoga 2013., s početkom u 18 sati u Galeriji Sinčić u Poreču bit će otvorena izložba pod nazivom “Polje znanja: Povijest porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja”. Javnosti će se predstaviti predmeti koji se najvećim dijelom čuvaju u Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč, manjim dijelom u Srednjoj školi Mate Balote, ali i predmeti iz privatnih kolekcija. Navedene ustanove danas se smatraju pravnim slijednicima Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice osnovane 1875. godine, odnosno Škole za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, osnovane 1883. godine, te kao takve baštinicima porečke tradicije u poljoprivrednoj znanosti i obrazovanju.

Izložba je rezultat muzeološkog i istraživačkog terenskog rada provedenog s ciljem pronalaženja, evidentiranja i prikupljanja sačuvane građe, ali i dokumentiranja memorija ljudi o djelatnostima i aktivnostima porečkog poljoprivrednog instituta, kao i poljoprivredne škole, te njihovoj ulozi u razvoju poljoprivredne znanosti i školstva u Hrvatskoj.

Autorica izložbe je Elena Poropat Pustijanac, a organizatori su Institut za poljoprivredu i turizam i Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino.

Pozivnica na otvorenje izložbe “Polje znanja”

Ostale novosti