U četvrtak 5. rujna 2013., s početkom u 19 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine – Museo del territorio parentino održat će se svečano otvorenje izložbe “Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog”, na kojoj će se, među ostalim, javnosti predstaviti i karta Poreča iz 16. stoljeća.

Izložba se održava u sklopu niza međunarodnih događaja što ih tursko Ministarstvo kulture i turizma organizira povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Pirija Reisa iz 1513. godine. O značaju ove obljetnice govori i podatak da je UNESCO 2013. godinu proglasio upravo godinom Pirija Reisa. Izložba gostuje u četiri hrvatska grada: Rijeci, Poreču, Zagrebu i Dubrovniku. Okosnicu izložbe čine replike portolana istočnojadranskih luka iz Knjige plovidbe (Kitab-i Bahriye) objavljene prvi puta 1521. godine. Osim toga izložba će uključivati repliku spomenute Pirijeve karte svijeta iz 1513., što je svrstava u najstarije očuvane karte koje prikazuju Ameriku te reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici (tehnika izrade keramike vrlo popularna u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog).

U Poreču će izložba biti otvorena do 30. rujna, a moći će se razgledati od ponedjeljka do subote u vremenu od 10 do 18 sati. Nakon Poreča, izložba će biti predstavljena u Tehničkom muzeju u Zagrebu (03.10. – 10. 11.) i Etnografskom muzeju u Dubrovniku (15. 11. – 30. 12.). Organizator je Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino.

Pozivnica

Ostale novosti