U ponedjeljak, 27. svibnja 2013., s početkom u 17 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) održat će se predstavljanje knjige “Il terrore del popolo: Storia dell’OZNA, la polizia politica di Tito” (Narodni teror: povijest Ozne – Titove političke policije) autora dr. sc. Williama Klingera. Knjiga nastoji rekonstruirati nastajanje Titovog represivnoga aparata od dana kada je Komunistička partija Jugoslavije djelovala u ilegali, preko iskustava španjolskog građanskog rata te naposljetku partizanskog ustanka od 1941. do 1945. godine. Autor je rad na knjizi započeo 2008. godine potaknut činjenicom da je na temu jugoslavenske tajne policije nakon Drugog svjetskog rata iz pera znanstvenika rečeno jako malo ili gotovo ništa.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Mario Mikolić, autor dr. sc. William Klinger, uz uvodnu riječ Ivana Žagara, prof. Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Predstavljanje povijesnih izdanja u Puli”.

Dr. sc. William Klinger rođen je u Rijeci 1972. godine. Suradnik je u Centru za povijesna istraživanja u Rovinju, a uži istraživački interes mu je problematika komunizma i nacionalizma na prostorima socijalističke Jugoslavije. Doktorsku disertaciju na temu “Pregovorima do nacije: Rijeka od autonomaštva do državotvorstva 1848.-1924.” obranio je 2007. godine na Sveučilištu u Firenci. Do sada je sudjelovao na nekoliko međunarodnih znanstvenih skupova, a svoje je radove objavio u nekoliko hrvatskih i talijanskih znanstvenih časopisa.

Pozivnica

Ostale novosti