U četvrtak, 18. travnja 2013., s početkom u 18 sati u Zajednici Talijana Brtonigla održat će se predstavljanje knjige “Iz kapitalizma v socializem: gospodarstvo cone B Svobodnega tržaškega ozemlja 1947-1954” autorice dr. sc. Deborah Rogoznice. Ovo, za slovensku, ali i historiografije susjednih država iznimno važno djelo, baca novo svjetlo na proučavanje takozvanog tršćanskog pitanja, odnosno sustavno analizira formiranje novog gospodarskog i političkog poretka od 1947. do 1954. godine na području Zone B Slobodnog teritorija Trsta.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Darko Dukovski, autorica dr. sc. Deborah Rogoznica, a uvodničari će biti Rino Cigui, prof. i Ivan Žagar, prof., ujedno i voditelj projekta predstavljanja povijesnih izdanja Istarskoga povijesnoga društva. Organizatori predstavljanja su Istarsko povijesno društvo i Zajednica Talijana Brtonigla.

Dr. sc. Deborah Rogoznica zaposlena je kao arhivistica pravosudnog gradiva u Pokrajinskom arhivu u Kopru. Uži istraživački interes joj je proučavanje povijesti Primorske, Istre i Trsta u 20. stoljeću, a dosada je sudjelovala na mnogobrojnim međunarodnim znanstvenim skupovima, objavila nekoliko stručnih i znanstvenih tekstova u znanstvenim časopisima i zbornicima radova. Suautorica je većeg broja udžbenika za osnovne i srednje škole iz povijesti na talijanskom jeziku u Republici Sloveniji.

Pozivnica

Ostale novosti