U izložbenom prostoru Sv. Srca Arheološkog muzeja Istre do 5. svibnja 2013. bit će postavljena izložba Klovićevih dvora Refleksije vremena 1945-1955. autorice Jasmine Bavoljak. Dio izložbe su i brojne, dosad neobjavljene, fotografije iz tog razdoblja koje su u vlasništvu Hrvatskog državnog arhiva. Potaknuti velikim brojem upita vezanih uz to tko su osobe prikazane na plakatima i gdje se nalaze danas, pokrenuta je potraga za njima. Za vrijeme izložbe u Zagrebu već su otkrivena neka imena i priče iza fotografija. Prema arhivskim izvorima, vjeruje se da je jedan od dječaka s pulskoga plakata Vjekoslav Dušić, snimljen 2. kolovoza 1946., na zasad nepoznatoj lokaciji u Istri.

Tko su djeca s kapama od novina na plakatu za pulsku izložbu? Jesu li to istarska djeca koja uživaju u ljetnim radostima? Jesu li to vaši preci, rođaci, prijatelji, susjedi, poznanici? Jeste li to vi?

Ovim putem pozivaju se svi oni koji ih prepoznaju da se jave na adresu e-pošte AMI-ja: arheoloski-muzej-istre@pu.t-com.hr ili na broj telefona 052/351-303, a onoga tko dovede do junaka ove priče bit će nagrađen katalogom izložbe i titulom prijatelja kuće te će čitavu godinu imati besplatan ulaz na sve izložbe u Klovićevim dvorima i Arheološkom muzeju Istre.

Također pozivaju se i svi ostali koji se prepoznaju na fotografijama da se jave i podijele svoje uspomene vezane uz nastanak fotografije.

Ostale novosti