U petak, 15. veljače 2013., u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je 3. redovna godišnja skupština Istarskog povijesnog društva. Okupljeno članstvo iscrpno je upoznato s raznorodnim društvenim aktivnostima tijekom 2012., a najavljeno je i više projekata koji će biti realizirani do konca ove godine. Ipak, sjednica je započeta kraćim osvrtom na postojani priljev novih članova. Osobito veseli što se među novoprimljenima, kao i dosad, nalaze osobe različitih profila: studenti povijesti, etablirani strukovnjaci, prekaljeni novinari i zaljubljenici u zavičajnu prošlost… Šarolika, ali prepoznatljiva djelatnost Istarskog povijesnog društva proteklih godina urodila je jednako šarolikim, ali respektabilnim popisom od (trenutno) 74 člana. Nažalost, Društvo je sredinom 2012. izgubilo uglednu članicu, prof. dr. sc. Vesnu Girardi Jurkić od koje su se okupljeni oprostili minutom šutnje.

Koncem prošle godine objavljen je drugi svezak godišnjaka Histria, a pripreme za tiskanje trećeg godišta u punom su zamahu. Časopis je od začetka zamišljen ambiciozno, a kriteriji dosegnuti prvim godištima neće se spuštati ni u budućnosti. Drugim riječima, sadržaj će kao i dosad činiti znanstveni radovi posvećeni različitim razdobljima istarske prošlosti te što veći broj prikaza recentnih publikacija, skupova i raznih događanja iz povijesne tematike. Uz novi svezak godišnjaka, tijekom 2013. bit će objavljen i zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa „150 godina od uspostave Istarskog pokrajinskog sabora u Poreču”, održanog u listopadu 2011. godine.


U proteklom su se razdoblju afirmirale i mrežne stranice Društva (www.ipd-ssi.hr) te je, prvenstveno zbog obilja korisnog gradiva i redovitih najava događanja, zabilježen stopostotni rast posjećenosti, čemu neosporno doprinose i prilozi prikupljeni različitim projektima. „Fotohist(o)rija” je projekt usmjeren na prikupljanje, digitaliziranje i prikazivanje fotografija povijesno-kulturnog sadržaja s područja istarskog poluotoka, a u posljednjih nekoliko mjeseci dovršena je digitalizacija odabrane povijesne fotografske građe Arheološkog muzeja Istre, kao i objava dijela fotografske građe Zavičajnog muzeja u Buzetu. Ovaj će projekt, pod vodstvom Milana Radoševića i Alda Šurana, nesumnjivo tijekom idućih godina posjetiteljima internetskih stranica omogućiti uvid i u druge zanimljive zbirke starih fotografija. Projekt Igora Jovanovića i Igora Šaponje „Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata i poraća” tijekom 2012. predstavljen je na više seminara i konferencija, nove snimke svjedočanstava nekadašnjih logoraša postavljene su na mrežne stranice, a Društvo se uključilo u srodan međunarodni projekt “Iza željezne zavjese”. Zamisao o digitalizaciji znanstvene i stručne periodike posvećene istarskoj prošlosti urodila je digitalizacijom 19 brojeva Vjesnika istarskog arhiva, dostupnih ne samo na stranicama Istarskog povijesnog društva, već i Državnog arhiva u Pazinu te na portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske Hrčak. Projekt digitalizacije, koji vodi Ivan Žagar, za krajnji cilj ima digitalizaciju cjelokupnog fonda istarskih povijesnih časopisa. Nadalje, televizijska emisija “TV Hist(o)rija”, realizirana tijekom 2011. u suradnji s TV Istrom, koju vode Anita Buhin, Ivan Hrastovčak i Hana Žerić Šaponja, nakon jednogodišnje pauze nastavlja se vremenski dužim i sadržajno raznolikijim novim nastavcima, također postavljenim na stranice Društva. Konačno, posjetitelji stranica zasigurno su zamijetili „Istarski vremeplov”, projekt realiziran u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli, utemeljen na tekstovima iz negdašnjih pulskih i istarskih glasila koje je za internetsku objavu uredio Luka Tidić. Da Društvo, okrenuto proučavanju i popularizaciji zavičajne prošlosti, ipak osluškuje i bilo sadašnjosti, svjedoči profil IPD-a na Facebooku koji uređuje Igor Stanić. Program predstavljanja povijesnih izdanja pod vodstvom Ivana Žagara, u sklopu kojeg su tijekom 2012. predstavljene monografije Marte Verginelle, Dina Mujadževića, Hrvoja Klasića i Alojza Štokovića nastavit će se i u 2013. te je za travanj predviđeno predstavljanje knjige Deborah Rogoznice Iz kapitalizma v socializem: Gospodarstvo cone B Svobodnegatržaškega ozemlja 1947-1954.

Istarsko povijesno društvo sudjelovalo je u organizaciji obilježavanja 65. obljetnice prestanka anglo-američke vojne uprave nad Pulom u rujnu 2012., a dopredsjednik Društva Raul Marsetič održao je zapaženo i vrlo posjećeno javno predavanje o navedenom razdoblju u povijesti najvećeg istarskog grada. Ove, pak, godine IPD će participirati u održavanju međunarodnog znanstvenog skupa “Istarsko gospodarstvo jučer i sutra”, predviđenog za konac studenoga.


U četvrtu godinu postojanja, dakle, IPD ulazi kao profilirana i prepoznatljiva udruga čija djelatnost omogućava brojnim članovima realizaciju vlastitih interesa, a širem krugu zainteresiranih bolje upoznavanje s istarskom prošlošću.

(Mihovil Dabo)

Ostale novosti