1889. – Uredba za oblasne čelnike grada Pule s predgrađima: Grad se dijeli u 15 rajona za koje su postavljeni čelnici. Uža gradska jezgra ih ima 5, a ostalih 10 rajona su predgrađa: Arena, San Martino (2 rajona), Siana, Stazione, Port’Aurea, Zaro, San Michele, San Policarpo i Veruda. Čelnici ovih rajona nemaju kompetencije kod prikupljanja poreza i drugih davanja. Njihova sfera rada pokriva: škole, sigurnost, čistoću, industriju, ceste, osvjetljenje, javni red. (MARCELLO BOGNERI)

1889. – Ratna luka je osnovala novu školu za strojare. Za te namjene je predviđen brod “Lussin”. Posada broda je ograničena samo na neophodan personal. Pitomci ukrcani na brod pohađaju tečaj praktičnog upravljanja. (MARCELLO BOGNERI)

1891. – Epidemija tifusa se nastavlja i širi Pulom. Broj kuća koje su zahvaćene bolešću se popeo na 200, a 16 osoba je preminulo. Jednim od prvih uzroka epidemije smatra se loša voda za piće s izvora Karolina. (MARCELLO BOGNERI)

1893. – Kanfanarski poštar. Jednomu od naših pretplatnikah stigao je posljednji broj “Sloge” bez poštarskog biljega od 1 novčića. Biljeg je valjda odpao na putu. Službeni poštarski ured kaznio je našeg predplatnika s 10 novčića globe. Poštarski zakon pripisuje za listove nefrankirane dvostruku kaznu iznosa, tj. u ovom slučaju 2 novčića. Imati će poseban zakon za “Našu slogu” skovan i potvrdjen valjda od tamošnjeg g. pošte meštra. (NAŠA SLOGA)

1919. – Encefalitis litargicus. U talijanskoj regiji Julijska Venecija registrirani su brojni slučajevi encefalitisa od polovice prosinca do danas. Naši doktori su dijagnosticirali osam slučajeva te opake bolesti među građanima na različitim lokacijama naše regije. Ispitali smo jednog doktora kako bismo dobili više informacija o toj bolesti. Doktor je odao da se ne radi o zaraznoj bolesti, no da svejedno treba izolirati oboljele. (L’AZIONE)
1922. – Dogadjaj u Lindaru. Vijest o bestijalnom napadaju na velečas. g. župnika Filiplića i na g. učitelja Stihovića proizvela je u čitavoj Istri dojam odvratnosti i ogorčenja. Napadaj do zubi naoružane dvadesetorice na par golorukih staraca i žena u čitavom se svijetu označuje kao prosti kukavičluk. (STARA NAŠA SLOGA)
1923. – Iz Boruta. Nepoznati zlikovci ukrali našem čovjeku par volova. Dinko Grabar iz Boruta je vrlo nesretan čovjek. Svake godine mu se dogodi koja nesreća. Pred dvije godine mu je par volova crknulo, malo zatim je izgubio dvojicu sinova, prošle godine mu je umrla žena, a ove godine posjetili su ga nepoznati zlikovci. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Tutore ili roženice. Narod po Istri pjeva svoje pjesme u jednopjevu, dvopjevu i zboru. Obično je pjevanje dvopjev. Napjev pjeva vazda debeli, a pratnju tanki glas. Za glazbenu pratnju ima naš narod razne instrumente. Naša nam slika prikazuje takozvane tutore ili roženice. Jedan je instrument za tanki, drugi za debeli glas. Izradio ih je Mate blažina pok. Martina u Marčani. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1955. – Brodogradilište Crvena zvijezda Pula izgradilo 800 tona novog brodovlja. U pulskom brodogradilištu Crvena zvijezda u Puli u toku prošle 1954. godine izgrađeno je oko 800 tona novog brodovlja od toga pet ribarskih lađa dva putnička brodića i dvije teretne lađe. Posljednji objekt koji je dovršen u brodogradilištu jeste Jakland od 214 tona koji će sredinom ovog mjeseca biti isporučen gradu Dubrovniku. Brodogradilište je za ovu godinu već dosad dobilo narudžbe u visini od oko 60% svog kapaciteta. (GLAS ISTRE)

1960. – Jedriličari u Umagu nemaju gdje skloniti svoj inventar. U Umagu je još 1954. osnovano jedriličarsko društvo koje danas broji oko 30 članova i posjeduje inventar u vrijednosti oko 400.000 dinara. Međutim, društvo nije u stanju da svoj rad razvije kako treba jer se za cijelo vrijeme svoga opstanka bori za prikladnu prostoriju u koju bi sklonilo četiri plovne jedinice s priborom. Četiri barke trunu polagano i osuđene su na propast, a članovi su izgubili svaku volju za daljnji rad. (GLAS ISTRE)

1960. – 400 osoba na priredbi u Hrbokima. Omladinci iz sela Hrboki posljednjih dana 1959. godine gotovo svake večeri su se uz pomoć učiteljice pripremali za priredbu koju su zajedno s pionirima trebali izvesti u povodu novogodišnjih praznika. Upravo na Novu godinu omladinci i polaznici IV. razreda osnovne škole dali su vrlo lijep kulturno-umjetnički program. Školska učionica u Hrbokima nije nikada ranije bila puna posjetilaca kao te večeri. Program od 32 točke promatralo je ukupno 400 osoba. S tim programom su omladinci i učenici iz Hrboka nastupili i u nekim susjednim selima. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti